Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
(1036 niezalogowanych)
5815 Postów
pati muzia
(patim)
Maniak
wiadomosci.dziennik.pl/wydarzenia/artyku...t-o-immunitecie.html
Może być problem z postawieniem ewentualnych zarzutów arcybiskupowi Józefowi Wesołowskiemu. Tak się stanie, jeśli Watykan odmówi uchylenia immunitetu dyplomatycznego, jak wynika z wypowiedzi prokuratora generalnego, Andrzeja Seremeta.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
24 Posty

(Inteligient)
Wiking
Myślę, że pierwotną przyczyną obecnych problemów Kościoła jest intencja ewangelizacji swej wiary.
To nie w samych naukach /w warstwie duchowej/ Kościoła leży problem, a w formie w jakiej ekspansja nauk się odbywała. Nie orientuję się jak to jest zapisane w Ewangelii i czy w ogóle /MOZE KTOS WIE z obecnych tu chrześcijan?/, ale biorąc przykład ze swojego podwórka /buddyzm/ to nie mistrz szuka ucznia, a uczeń szuka mistrza i prosi go o udzielenie nauk. To odwrócenie w mikroskali ma kolosalne konsekwencje w makroskali jakimi są instytucje i ich dobra materialne. Jeśli fundamenty są zdrowe, to i budynek jest zdrowy.
To tak w skrócie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
417 Postów
Brudny Harry
(Hardi)
Wyjadacz
źródłem problemów kościoła jest to, że jest tak daleki od nauki Chrystusa zawartej w Biblii jak daleki jest islam od pokoju i miłości, czyli dwa przeciwne bieguny
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
35 Postów

(Ping)
Nowicjusz
Inteligient napisał:
. Nie orientuję się jak to jest zapisane w Ewangelii, ale biorąc przykład ze swojego podwórka /buddyzm/ to nie mistrz szuka ucznia, a uczeń szuka mistrza i prosi go o udzielenie nauk. To odwrócenie w mikroskali ma kolosalne konsekwencje w makroskali jakimi są instytucje i ich dobra materialne. Jeśli fundamenty są zdrowe, to i budynek jest zdrowy.
To tak w skrócie.

A propos buddyzmu i jego ciemnoty religijnej:
Polityka.pl - Nowa, groźna twarz buddyzmu - www.polityka.pl/swiat/analizy/1552369,1,nowa-grozna-twarz-buddyzmu.read

Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
30 Postów
lolo han
(bolek1234)
Nowicjusz
najgorsze jest to ze nic im za to nie robia , przenosza jedynie do innej parafi, a wsadzili by takiego do ancla na pare latek to by nim sie zajeli koledzy z celi .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
24 Posty

(Inteligient)
Wiking
bolek1234 napisał:
najgorsze jest to ze nic im za to nie robia , przenosza jedynie do innej parafi, a wsadzili by takiego do ancla na pare latek to by nim sie zajeli koledzy z celi .

Zaraz zaraz, pytam serio, bo się nad tym nie zastanawiałem i tego nie śledziłem. Za te czyny księża w Polsce nie odpowiadają przed cywilnym wymiarem sprawiedliwości?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
24 Posty

(Inteligient)
Wiking
Inteligient napisał:
Myślę, że pierwotną przyczyną obecnych problemów Kościoła jest intencja ewangelizacji swej wiary.
To nie w samych naukach /w warstwie duchowej/ Kościoła leży problem, a w formie w jakiej ekspansja nauk się odbywała. Nie orientuję się jak to jest zapisane w Ewangelii i czy w ogóle /MOZE KTOS WIE z obecnych tu chrześcijan?/, ale biorąc przykład ze swojego podwórka /buddyzm/ to nie mistrz szuka ucznia, a uczeń szuka mistrza i prosi go o udzielenie nauk. To odwrócenie w mikroskali ma kolosalne konsekwencje w makroskali jakimi są instytucje i ich dobra materialne. Jeśli fundamenty są zdrowe, to i budynek jest zdrowy.
To tak w skrócie.

Edytowałem swój wcześniejszy post.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1319 Postów
zdzicho dobry
(powiatowy myśliciel)
Maniak
ten co nie pali i nie pije alkoholu to jest albo zboczenicem albo ma cos z glowa
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
219 Postów

(lena1)
Stały Bywalec
Problem pedofilii mierzi mnie we wszystkich środowiskach jednakowo! Jeżeli zaś chodzi o to, że myślicie że występuje tylko w religii katolickiej, to się grubo mylicie.
Właśnie dlatego, że jestem katoliczką wypowiedzi abp Michalika są dla mnie skandaliczne.
Pisząc jednak, że każdy ksiądz jest pedfilem, to tak jak gdyby uważać, że każdy Polak to pijak i złodziej.
Można mieć inny pogląd na sprawy wiary ogólnie, ale nie generalizujcie. bo to jest niesprawiedliwe!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
lena1 napisał:

Pisząc jednak, że każdy ksiądz jest pedfilem, to tak jak gdyby uważać, że każdy Polak to pijak i złodziej.

no nie kazdy
ale wyjatki tylko potwierdzaja regule
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok